Julian Assange uhapšen u Londonu

Policija je izjavila da je uhićen zbog toga što se nije predao sudu i nakon zahtjeva za izručenje SAD-a.

Predsjednik Ekvadora izjavio je kako je povukao svoj azil nakon ponovljenih kršenja međunarodnih konvencija. Međutim, Wikileaks je objavio da je Ekvador nezakonito postupao u ukidanju političkog azila g. Assangea “kršeći međunarodno pravo”.

Julian Assange, australski državljanin, osnovao je Wikileaks 2006. godine s ciljem dobivanja i objavljivanja povjerljivih dokumenata i slika. Organizacija je preplavila naslove četiri godine kasnije kada je objavila snimke američkih vojnika koji su ubijali civile iz helikoptera u Iraku.

Bivša američka obavještajna analitičarka Chelsea Manning uhićena je 2010. zbog otkrivanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata, videa i diplomatskih kabela na internetskoj stranici za zaštitu tajnosti. Rekla je da je to učinila samo kako bi potaknula rasprave o vanjskoj politici, ali američki dužnosnici su izjavili kako je takav čin doveo do ugrožavanja života.

Assange, 47, živio je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012. godine, nakon što je tamo zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje – što je on negirao i kasnije je optužba odbačena.

No, još uvijek se suočava s manjim teretom da preskoči jamčevinu 2012. godine i kaže kako bi to moglo dovesti do izručenja u SAD zbog objavljivanja američkih tajni na Wikileaksu.

Nakon što je uhićen zbog toga što se nije predao sudu, policija je priopćila kako je uhićen i u ime američkih vlasti pod nalogom za izručenje.

Assange je prvotno odveden u središnju policijsku postaju u Londonu i uskoro će se pojaviti u Westminster Magistrates ‘Courtu.


Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno izjavio je kako je zemlja “dosegla svoje granice u ponašanju gospodina Assangea” nakon što je intervenirao u unutarnje poslove drugih država. Gospodin Moreno je rekao: “Najnoviji incident dogodio se u januaru 2019. godine, kada je WikiLeaks procurio dokumente Vatikana. Ova i druge publikacije potvrdile su sumnju na svijet da je gospodin Assange još uvijek povezan s WikiLeaksom i da je stoga uključen u miješanje u unutarnje poslove drugih država”.

Njegove optužbe protiv Assangea uključivale su i blokiranje sigurnosnih kamera u ambasadi, pristup sigurnosnim datotekama.

Dugo se vodio spor između ekvadorskih vlasti i Assangea o tome što je bio i nije mu bilo dopušteno raditi u ambasadi.

Diplomatski dopisnik BBC-a James Landale rekao je da su tijekom godina uklonili njegov pristup internetu i optužili ga za sudjelovanje u političkim aktivnostima – što nije dopušteno kada se traži azil.

Premijerka Velike Britanije, Theresa May izjavila je Donjem domu: “To pokazuje da u Velikoj Britaniji nitko nije iznad zakona”. Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je kako je uhićenje rezultat “godina pomne diplomacije”. Rekao je: “Mi ne donosimo nikakvu presudu o nevinosti ili krivnji Juliana Assangea, to je za sudove da odluče. Ali ono što nije prihvatljivo je da netko pobjegne sučelice pravdi i to je pokušao učiniti jako dugo.”

Organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica izjavili su da bi se Velika Britanija trebala oduprijeti izručenju, jer bi to “stvorilo opasan presedan za novinare i druge novinarske izvore koje bi SAD možda željele uhvatiti u budućnosti”.

Australski ministar vanjskih poslova Marise Payne kazao je kako će i dalje primati “uobičajenu konzularnu podršku” i da će ga konzularni službenici pokušati posjetiti.

Jedan komentar

  1. NEEEEEEEEE 😭

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *