Udruženje građana “Pravda za Davida” uputilo zvanični dopis Evropskoj komisiji

Udruženje građana “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” u Beču, u saradnji sa udruženjem građana “Put Pravde”  u Banja Luci, je uputilo zvanični dopis Evropskoj komisiji za proširenje na čijem čelu je Oliver Varhelji. U dopisu je istaknuto stagniranje istrage u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića dok je istovremeno naglašeno ubrzano krivično procesuiranje aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” iz Banja Luke.

U pismu se navodi kako trenutno ne postoji adekvatna istraga niti bilo kakve informacije od strane tužilaštva. Umjesto toga, tužilaštvo vodi preko stotinu prekršajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” iz Banja Luke.

Na kraju se postavlja pitanje na koji način se može dobiti podrška, s obzirom da je gospodin Varhelji iskazao zabrinutost u oblasti građanske slobode prilikom njegovog kontakta sa vladajućom strukturom, te da li ima neke smjernice ili sugestije da se efektivnije djeluje kako bi se dobili neki osnovni odgovori u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Mi smo humanitarna organizacija “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” iz Beča osnovana od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića koja blisko sarađuje sa udruženjem građana “Put Pravde” iz Banja Luke. Ubistvo banjalučkog studenta Davida Dragičevića je bio povod za prve, građanske, dugotrajne ne političke proteste koji traju i do današnjeg dana. Tokom protesta, dolazilo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, narušavanja slobode izražavanja medija koja u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji. Neki od naših ciljeva su kreiranje institucionalnog okruženja za konačno razrješenje ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića kao i ostalih nerješenih ubistava i drugih zločina u BiH. Promovišemo vladavinu prava i zalažemo se za usklaživanje zakona Bosne i Hercegovine sa zakonima Evropske unije.

28. Marta 2019. godine imali smo sastanak tadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana sa roditeljima ubijenih mladića čija ubistva do danas nisu riješena, Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića iz Banja Luke i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva. Na sastanku je diskutovano o pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Komesar Han je istakao kako su planirane promjene u pravnom sistemu BiH. Nakon ovoga, 5. Decembra 2019. smo imali priliku da pročitamo izvještaj uvaženog pravnog eksperta Rajharda Pribea.

Uprkos svim ovim događajima, nemamo apsolutno nikakvog napretka u slučaju istrage organizovanog ubistva Davida Dragičevića. Trenutno ne postoji adekvatna istraga niti postoje bilo kakve informacije od strane Tužilaštva koje vodi slučaj. Umjesto toga, isto Tužilaštvo vodi preko stotinu prekršajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” iz Banja Luke. Trenutno je aktuelno preko 20 sudskih postupaka protiv aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida”. Nakon mnogobrojnih pitanja upućenih Tužilaštvu o stepenu istrage u slučaju “Dragičević” nije dobijen nikakav odgovor.

Moramo istaknuti kako smo imali priliku da vidimo video, na kojem se nalazi istaknuti pravnik Milan Telgeltija, predsjednik Visokog sudskog i Tužilaškog vijeća i službenik koji je pripadnik Jedinice za specijalnu podršku (SIPA). Na videu se jasno ističe prisustvo korupcije unutar samog VSTV. Video je dobro poznat i o njemu su izvještavali poznati svjetski mediji.

Uprkos ovom činjeničnom stanju, sastav VSTV se nije promjenio i budžet dobijen za finansiranje VSTV od strane Evropske unije i dalje ostaje isti iako imamo jasne dokaze prisustva korupcije i organizovanog kriminala unitar ove institucije.

Vladavina prava je ključna za proces proširenja. Prilikom Vašeg kontakta sa vladajućim strukturama BiH u više prilika ste iskazali zabrinutost u oblasti građanskih sloboda. Pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja je esencijalno za adekvatno funkcjonisanje svakog demokratskog društva. Ako pogledamo predhodno opisane događaje ne postoji vladavina prava koja omogućava slobodu govora i slobodu okupljanja niti postoji napredak u oblasti pravnog sistema. Imamo svakodnevne proteste u Banja Luci i u Sarajevu, imamo jasne indikatore velike solidarnosti između dva entiteta, građani putuju iz Banja Luke u Sarajevo da bi podržali proteste u drugom entitetu, imamo veliki pokazatelj zajedničkog razumjevanja i prevazilaženja nacionalnih razlika. Mnogo aktivista ljudskih prava je putovalo iz Sarajevo za Banja Luku takođe. Na koji način možemo dobiti vašu podršku, i molimo Vas, možete li nam dati smjernice ili sugestije na koji način možemo efektivnije da djelujemo kako bi dobili neke osnovne odgovore u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića.

Iskreno,

Roditelji ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović i Davor Dragičević

Tim “Pravda za Davida” Sofija Grmuša, Bsc, Jelena Marjanović, Msc”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *