Kina: Zabranjen rad novinarima tri američka lista

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je naredilo novinarima Njujork tajmsa, Vašington posta i Vol Strit Žurnala da vrate medijske propusnice u narednih 10 dana.

Ministarstvo od novinara traži i da dostave informacije o tome šta su radili u Kini.

Ove mere su odgovor na „neopravdana ograničenja za kineske medije u Sjedinjenim Državama”, navodi se u izjavi ministarstva.

Novinarima je zabranjeno da rade i u Hong Kongu i Makau, mestima sa više medijskih sloboda nego kopnenoj Kini.

Početkom meseca, Trampova administracija je ograničila broj kineskih državljana koji mogu da rade kao novinari u SAD.

„Ono što su Sjedinjene države uradile je isključivo targetiranje kineskih medijskih organizacija”, piše u izjavi kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je pozvao Peking da preispita odluku, nazivajući je „nepovoljnom”.

„Žalim zbog odluke kineskih vlasti da dodatno onemogući slobodu medija, koja bi, iskreno, bila zaista dobra za kineski narod u ovako teškim vremenima, gde više informacija i veća transparentnost spašavaju živote”, rekao je Pompeo.


Veliki gubitak za kinesko novinarstvo

Zaojin Feng, BBC Kina

Od svih stranih novinara u Kini je zatraženo da obnove godišnje novinarske propusnice, što se obično radi krajem godine.

Ovo znači da će većini američkih reportera koji rade za tri velike američke medijske kuće, vize uskoro isteći i da će morati uskoro da napuste Kinu zbog novouvedenih pravila. Ne znamo na koliko tačno novinara ova mera utiče, ali se veruje da ih ima desetak.

Ovo će biti veliki gubitak za ova tri medija, posebno za Vol Strit Žurnal, čija su tri novinara već izbačena iz Kine proteklog meseca.

Kritičari kažu da će ovo biti još veći gubitak za samu Kinu – ove drakonske mere se uvode u trenutku kada je celom svetu potrebno visokokvalitetno novinarstvo iz Kine.

Još uvek nije jasno da li će ovi američki mediji poslati druge novinare u Kinu, bilo da su američki državljani ili ne.

U sred opasne pandemije, dve svetske sile su u karantinu, dok rat između njih izbija na više frontova. Borba oko medija, oko porekla virusa, tehnologija i trgovine – SAD i Kina se takmiče da dokažu čiji je politički model superiorniji.


Početkom marta, iz Stejt departmenta je saopšteno da je od pet medijskih kuća, među kojima je i kineska novinska agenciju Sinhua, zatraženo da smanje broj zaposlenih sa 160 na 100.

Mnogi veruju da je ovo bio odgovor Amerika proterivanja dvojice američkih novinara Vol Strit Žurnala zbog teksta o korona virusu u februaru.

Mediji su još jedno polje oko kog se spore Kina i SAD. Poslednjih nekoliko godina, odnosi dve države su sve lošiji zbog nesuglasica oko trgovine, intelektualnog vlasništva i 5G mreže.

Pandemija korona virusa takođe je podstakla tenzije jer su se Vašington i Peking međusobno optuživali za širenje dezinformacija.

Američki predsednik Donald Tramp je doveo do oštrog odgovora kineskih zvaničnika kada je izjavio da je korona virus „kineski” u utorak.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine je optužio SAD za stigmatizaciju.

Prvi slučajevi obolelih od korona virusa su registrovani u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine.

Međutim, prošle nedelje, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je rekao da je virus u region donela vojska SAD.

Neosnovana optužba je navela Pompea da zatraži od Kine da prestane sa širenjem „dezinformacija” sa ciljem da „prebaci krivicu” za pandemiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *