Odbacujemo čestitke, hoćemo medijske slobode!

Povodom Svjetskog dana slobode medija Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva sve novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka. U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi, diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima.

Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta, navode iz Udruženja te dodaju:

“Skrećemo pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijma.

Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri. Zbog toga sa indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3.maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja! Umjesto političkih floskula tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije!”

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Fondacije Friedrich Ebert, i ove su godine građani BiH iskazali najviši stupanj povjerenja u medije i novinare. To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalace da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika.

“Danas više nego ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijelo BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informisanja građana i kritičkog dijalogu u bh.društvu!”, navodi Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *