Foto: EPA-EFE

Zahlađenje i kiša: Meteorolozi objavili šta nas čeka za vikend, najavili i snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -2; Bjelašnica 0; Doboj, Srebrenica 2; Tuzla 3; Banja Luka, Prijedor, Sanski Most 4; Bijeljina, Sarajevo-Bjelave, Zenica 5; Ivan-sedlo 6; Trebinje 8; Bugojno, Gradačac 9; Mostar 10; Grude 12; Bihać 13; Neum 15 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941 hPa, na normali je normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama sa snijegom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Dnevna temperatura od 11 do 18 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatuta oko 16 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Opšta slika je lošija u odnosu na proteklih nekoliko dana. Natprosječne temperature zraka i južno strujanje, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće postepeno jačanje tegoba. Jutarnji sati biće ugodniji, uz više svježine, dok su u drugom dijelu dana kod osjetljivih osoba moguće meteopatske reakcije u vidu glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije, problema sa snom. Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, uz umjerene aktivnosti, pri tome se odjenuti slojevito.

Temperatura po gradovima - undefined
Foto: FHMZ: Temperatura po gradovima

Objavljena je prognotza za nedjelju i ponedjeljak:

nedjelju, 07.02.2021., u Bosni i Hercegovini se očekuje jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu. Padavine će se sporo premještati sa zapada prema istoku zemlje. Glavnina padavina na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 19°C.

ponedjeljak, 08.02.2021., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera, povremeno sa jakim udarima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 14°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *