Proljeće ove godine poranilo, a od sutra drastična promjena

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Sokolac 3; Prijedor 4; Sanski Most 5; Banja Luka, Zenica 6; Ivan-sedlo, Mostar 7; Trebinje, Tuzla 9; Bugojno, Sarajevo-Bjelave 10; Gradačac, Grude 13; Bihać, Neum 16; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935 hPa, za 6 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i u večernjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, Krajini, zapadnim i djelimično centralnim i jugoistolčnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 12 do 18 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 16 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA pogoršavaće se sa odmicanjem dana. Negativni uticaj promjene postepeno će se širiti sa juga i zapada prema ostatku zemlje. Uz visoke temperature i povremene, jače udare juga, moguće su reakcije poput reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, nervoze, manjka koncentracije. Sa noćnim satima biće nešto ugodnije, ponajviše zbog umjerenijih temperatura zraka.

Objavljena je prognoza i za narednu sedmicu: 

ponedjeljak 08.02.2021., pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na vrhovima planina sa snijegom. Tokom poslijepodneva u Krajini prestanak padavina i smanjenje naoblake, a u ostatku zemlje u večernjim satima. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima južni i jugozapadni. Temperature zraka između 8 do 14, lokalno do 16 °C.

utorak 09.02.2021., pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Poslije podne ili tokon noći u većem dijeli Bosne se očekuje prestanak padavina. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14 °C.

srijedu 10.02.2021., pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne. Poslije podne ili u večernjim satima padavine u većini područja. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 9 do 15 °C.

četvrtak 11.02.2021., pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U Krajini sa snijegom. Tokom dana u ostatku Bosne u nizinama susnježica ili kiša, a u višim područjima snijeg. Poslije podne prestanak padavina i razvedravanje u Krajini, a tokom noći i u ostatku zemljle. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do1, a dnevna od 7 do 14 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *