Planinari se vraćaju na Mount Everest nakon godinu dana pauze

Stotine planinara vraćaju se na Mount Everest prvi put narednog mjeseca pod strogim uslovima, rekli su zvaničnici Vlade Nepala i alpinisti, nakon što je najviši vrh na svijetu bio nedostupan godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će više od 300 stranih alpinista pokušati da osvoji vrh od 8.849 metara ove sezone koja počinje u aprilu. Uveden je zahtjev jednosedmičnog karantina kao i potvrda planinara da su negativni na koronavirus.

Osam od 14 najviših planinskih vrhova na svijetu, među njima Everest, nalaze se dijelom i potpuno u Nepalu, a stotine stranih alpinista godišnje ostave milione dolara u ovoj državi.

Nepal je zatvorio svoje planine u martu prošle godine radi suzbijanja širenja virusa. U Nepalu je do sada zaraženo 274.973 ljudi, dok je 3.012 umrlo.

Organizatori ekspedicija kažu da će kineska strana Everesta ostati zatvorena za strane alpiniste i ove sezone, kao i cijele prošle godine, što znači da će više planinara doći u Nepal.

Nepal je u januaru počeo imunizaciju vakcinom Astra Zeneca, koju je dobio od Indije. Broj zaraženih opada, pa je jučer zabilježeno 100 novih slučajeva infekcije, dok su oktobru jednog dana registrovana 5.743 slučaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *