Maja Kuczynska is seen during Red Bull Game Of A.I.R. in Bovec, Slovenia on Avgust 26, 2020 // Samo Vidic/Red Bull Content Pool // SI202103040301 // Usage for editorial use only //

Zračni dvoboj padobranke i aviona

Poljska padobranka Maja Kuczynska i sportski pilot Lukasz Czepiela priredili su spektakularno takmičenje visoko iznad zemlje, zadajući jedno drugom nevjerovatne trikove za izvođenje.

Kuczynska, koja je iz letjelice Pilatus PC-6 iskočila samo sa padobranskim odijelom i padobranom, i Czepiela, koji je letio pored nje u svom avionu Extra 300, naizmjenično su izvodili spektakularne aerobatske zračne manevre pokušavajući da nadmaše jedno drugo.

Pravila svog takmičenja su bazirali na igri SKATE, omiljenoj među skejtborderima, u kojoj učesnici jedan drugom zadaju trikove koje trebaju ponoviti. Svaka greška donosi jedno slovo riječi SKATE, a gubitnik je onaj ko prvi sakupi sva slova. Maja i Lukasz su kreirali vlastitu verziju igre i nazvali je A.I.R. (zrak).

Ideju za nadmetanje, prvo te vrste u svijetu, dobili su prošle godine: „Dok sam razmišljala o tome šta bih mogla raditi u zraku što podsjeća na let aviona, pali su mi na pamet salto naprijed, salto unazad i slične figure. Luka se odmah sjetio drugih figura. Kada smo se sreli, razgovarali smo samo o tome kako to izvesti i hoće li stvarno funkcionisati“, prisjeća se Kuczynska.

Projekat su realizovali u Bovecu (Slovenija), gdje su uslovi za skok padobranom bili savršeni, a planinski pejzaž se pokazao savršenom pozadinom za video i fotografije.

Iz sportske perspektive, ovaj poduhvat je za sportiste bio veliki izazov: „Najteži dio je bio let oko Maje“, kaže Czepiela. „Moj avion je letio skoro vertikalno naniže. Bio sam u spiralnom padu, ponirući brzinom koja je konstantno rasla. S obzirom na rastuću G-silu, fizički je to bilo zaista teško.“

Pored dvoje glavnih protagonista u videu, podjednako vješt tim se morao okupiti iza kamere kako bi ovaj projekat postao stvarnost.

„Helikopterom je upravljao Siegfried Schwarz, koji je pilotirao i helikopterom korištenim za snimanje Red Bull Air Race takmičenja. Marco Waltenspiel, koji je skočio zajedno sa Majom, takođe je napravio nevjerovatne snimke. On je poznati padobranac i BASE skakač. Fotografije je radio slovenački fotograf Samo Vidic. Uz takvu ekipu, ovaj projekat je bio ostvarenje sna“, prisjeća se Czepiela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *