Foto: EPA-EFE

Apple kažnjen sa dva miliona dolara jer prodaje iPhone 12 bez punjača

Tehnološki gigant Apple je predstavljajući iPhone 12 seriju prošle godine, neprijatno iznenadio mnoge korisnike odlukom da izbaci punjače iz slušalice iz pakovanja. Upravo zbog toga kažnjen je sa dva miliona dolara.

Naime, dok je kompanija Apple nedostatak punjača pravdala ekološkim razlozima, većina to nije vidjela kao opravdan potez pa su tako Brazilci otišli korak dalje.

Brazilska agencija za zaštitu potrošača u Sao Paulou “Procon-SP”, nedavno je kaznila Apple sa dva miliona dolara zbog toga što nisu isporučeni punjači u kutijama.

Kako su naveli iz te organizacije, “Apple je učestvovao u lažnom reklamiranju i prodaji uređaja bez punjača pod nepoštenim uslovima”.

Krajem prošle godine, Apple je zaista najavio da će njihovi uređaji dolaziti bez punjača, međutim, kada su ih iz “Procon-SP-a” upitali da li to znači da će biti i jeftiniji, nisu dobili nikakav odgovor.

U kaznu su uračunate i navodno obmanjujuće tvrdnje o otpornosti uređaja na vodu. Apple je, prema tvrdnjama, odbio popraviti iPhone uređaje koji su pretrpjeli oštećenja pravdajući da je garancija istekla, a uprkos tome što su tvrdili da uređaji mogu duže vrijeme izdržati pod vodom.

Oni su Apple optužili i da nisu pružili dovoljno kvalitetnu podršku korisnicima koji su imali problema nakon softverskog ažuriranja, a tvrde kako američka kompanija mora poštovati propise i zakone kao što to čine i ostale firme, piše Engadget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *