Trent Alexander-Arnold poses for a portrait in Liverpool, United Kingdom on March 17, 2021. // SI202104230657 // Usage for editorial use only //

Zvijezda Liverpoola poboljšala vizualne sposobnosti i podigla igru na viši nivo

Desni bek Liverpoola i reprezentacije Engleske, Trent Alexander-Arnold, proteklih šest mjeseci je sa svjetski poznatim oftalmologom radio na poboljšanju vida kako bi unaprijedio svoju igru na terenu.

Dvije godine nakon što je sa Liverpoolom osvojio Ligu prvaka, sjajni defanzivac je kvalitet svoje igre podigao na novi nivo zahvaljujući poboljšanim vizualnim sposobnostima.

Razočaran neigranjem za englesku reprezentaciju u martovskim mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022, Alexander-Arnold  je odlučio da se vrati jači nego ranije.

Nakon što je otkrio da već 10 godina nije testirao vid, u Red Bullu su uočili priliku za napredak jednog od najboljih mladih igrača na planeti.

Svjestan da su mali pomaci ključni za unapređenje igre, Alexander-Arnold je proteklih šest mjeseci sarađivao sa Danielom Labyjem, svjetski poznatim oftalmologom, kako bi poboljšao svoj vid. Laby je radio sa nekim od najvećih sportskih franšiza u SAD-u, uključujući bejzbol ekipe Boston Red Soxa i Los Angeles Dodgersa, kao i Boston Celticse iz NBA.

„Bilo je sjajno i izuzetna čast sarađivati sa Dr. Labyjem, koji ima veliko iskustvo i radio je sa vrhunskim sportistima širom svijeta. Jako me zainteresovalo kada su počeli razgovori o projektu, jer vid nije nešto na čemu sam ranije radio. Mislim da niko u fudbalu nije, tako da je to bila prilika koju nisam mogao propustiti“, rekao je engleski fudbaler.

Svestrani defanzivac je ostvario velika poboljšanja, prije svega na polju vizualne koncentracije, praćenja cilja i vizualnog procesiranja, što će mu pomoći da na terenu još bolje iskoristi svoj vid.

Englez je znatno unaprijedio svoje vizualne sposobnosti i pregled igre: vid mu je primjetno oštriji (do 44%), povećao je vizualnu koncentraciju i sposobnost praćenja više objekata (do 241%), te ima brže vrijeme reakcije i procesiranja (povećanje od 36%).

Kao direktan rezultat vizualnog treninga, Trent sada vidi onoliko dobro koliko je to ljudski moguće: ima vid 20:10, kakvim se može pohvaliti manje od 1% populacije.

„U sportu u kojem vlada tako velika konkurencija, važno je naći tih „1%“ stvari koje drugi ne rade, i mislim da smo jednu takvu stvar ovdje definitivno pronašli. Ovo iskustvo mi je pomoglo da shvatim da oči možete trenirati i poboljšati ih jednako koliko i bilo koji drugi tjelesni aspekt“, kaže on.

Predanost stalnom usavršavanju pomogla mu je da završne sedmice engleskog Premiershipa odigra u životnoj formi, te da se vrati u tim Engleske za Euro 2020 koji se trenutno igra. Nažalost, osam dana prije početka turnira bio je prisiljen da se povuče nakon što je u prijateljskom susretu protiv Austrije pretrpio povredu butnog mišića.

Dugometražni TV dokumentarac u produkciji Red Bulla prati njegov put na kojem je u potpunosti shvatio moć čula vida i ogromni uticaj koji može imati na terenu. Od neuroloških testova do odabira pasova u virtualnoj stvarnosti, gledaoci imaju priliku da steknu dublji uvid u to kako vrhunski sportisti nastoje da budu najbolji što mogu, te šta sve čine kako bi to ostvarili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *