Yael Margelisch hiking during the Red Bull X-Alps 2021 on Furkapass, Switzerland, on June 26, 2021. // SI202106280211 // Usage for editorial use only //

Švicarac Maurer sedmi put pobjednik najteže avanturističke trke na svijetu

Chrigel Maurer je došao do sedme uzastopne pobjede u najtežoj avanturističkoj trci na planeti, Red Bull X-Alps, nakon što je u impresivnoj završnici u ponedjeljak paragliderom preletio skoro 400 km kroz turbulencije.

Red Bull X-Alps je najteža avanturistička trka na planeti, u kojoj 29 vrhunskih sportista trči, planinari i leti paragliderom preko 1 238 kilometara planinskog terena.

Ove godine u trci učestvuje 19 veterana i 10 novajlija iz 15 zemalja, a nova ruta je najduža i najizazovnija do sada. Takmičari su 20. juna krenuli iz Salzburga i preko Alpa stigli do Monta Blanca. No, umjesto da trku završe na Mediteranu, do cilja su se morali vraćati u Austriju na jezero Zell, preko 12 kontrolnih punktova u pet zemalja.

Prije početka trke, Francuz Pinot je važio za potencijalnog izazivača koji bi mogao pokušati da prekine šestogodišnju dominaciju Švicarca.

No, 38-godišnji Maurer je zahvaljujući virtuoznom nastupu ponovo trijumfovao, sa vremenom od 8 dana, šest sati, 30 minuta i 28 sekundi. Svoj put je završio 130 km ispred najbližeg suparnika.

Uprkos prognozama koje su predviđale jake vjetrove i grmljavinske oluje sjeverno od glavnog lanca Alpa, Maurer je odlučio da u završnici ostane baš na toj strani i oproba sreću na poznatoj teritoriji, umjesto da se zaputi na jug prema Italiji kao što su učinila njegova četiri najveća rivala.

Ispostavilo se da su njegovi suparnici napravili grešku i našli se na strani planine na kojoj nije bilo termalnih strujanja, tako da su bili primorani da pješke nastave dalje. Maurer se, s druge strane, borio sa snažnim vjetrom od 50 km/h i turbulencijama, zbog čega je njegov paraglider više puta padao, ali je ipak uspio preći skoro 400 km, što je bilo nedostižno za ostale takmičare

U ponedjeljak je u ranim popodnevnim satima sletio na vrh Kronplatz, kontrolni punkt 11, odakle je krenuo u posljednju etapu, da bi tačno u 18 sati sletio na cilj na jezeru Zell.

Borba za preostala dva mjesta na pobjedničkom podiju se nastavlja, a trenutno u njoj prednjače Francuzi Maxime Pinot i Benoit Outters, Austrijanac Simon Oberrauner i Švicarac Patrick von Kanel.

Zanimljivo za ovo izdanje trke je da kretanje takmičara možete pratiti u stvarnom vremenu na stranici takmičenja www.redbullxalps.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *